Beter in Balans

Psychosomatische fysiotherapie
Beter in Balans, Zorgpunt Bennekom K017
Commandeursweg 8b, Bennekom
06-11076433
els@beterbewegen.nl

 

Wat is Psychosomatische Fysiotherapie

 
 
Bij Psychosomatische Fysiotherapie gaan we er vanuit dat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden.

"Het lichamelijke is altijd verbonden met het geestelijke. Als je niet lekker in je vel zit, dan kan dat een lichamelijke klacht geven".
Deze klachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Doordat je veel moet presteren, op het werk en privé, kan zich spanning in het lichaam opbouwen. Ieder mens die het gevoel heeft ergens aan te moeten voldoen legt zichzelf daardoor een grote druk op. Het kan leiden tot stemmingsproblemen, somberheid, hyperventilatie,angst en spanningen. Het is vaak een geleidelijk proces, dat er ongemerkt in sluipt. Als je ongelukkig bent, dan doet dat wat met je lichaam. Langdurige spanning kan bijvoorbeeld leiden tot nekklachten, hoofdpijn, rugpijn, buikpijn of andere pijn, duizeligheid of druk op de borst. Ook vermoeidheid speelt een grote rol. Het energiesysteem raakt uitgeput en laadt niet voldoende op, zodat chronische vermoeidheid ontstaat.    
                           
Soms lopen patiënten al lang met een klacht. Ze zijn bij verschillende zorgverleners geweest, maar het wil niet herstellen. De omgeving begrijpt het niet en er ontstaat een gevoel van onmacht. De klachten zijn onverklaarbaar. Dit heet SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten). Er zijn dan onderliggende factoren die het herstel in de weg staan. Dit zoeken we samen uit. Er kan een psychisch probleem achter zitten, of een trauma of angst.  Vaak wordt dit verband over het hoofd gezien en wordt er alleen naar lichamelijke componenten gekeken.

De psychische problemen worden besproken, maar als hier dieper op in gegaan moet worden, kan er worden doorverwezen naar een psycholoog (via de huisarts) of de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ).

Bij mijn behandeling maak ik soms een bruggetje naar de psychologische kant, maar ik ga natuurlijk niet op de stoel van de psycholoog, ergo- of oefentherapeut of praktijkondersteuner zitten. Indien nodig verwijs ik door.
Ik breng samen met de patiënt de oorzaak in kaart en ga puzzelen welke aanpak het meest geschikt is om hem/haar uit het patroon te halen. Daarmee gaan we dan aan de slag door letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. We doen oefeningen om te ontspannen, die helpen om weer langzaam tot jezelf te komen en weer balans te vinden tussen lichaam en geest. Welke oefeningen we doen verschilt van persoon tot persoon.  Maar ook kijken we naar de lichamelijke klachten die soms ook met behulp van massage kunnen afnemen, of door specifieke oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen of oefeningen voor rug, nek en schouders.

Ook help ik patiënten om tot het inzicht te komen dat ze ook op een andere manier met dingen kunnen omgaan. Zo kunnen frustratie en onmacht afnemen of liever helemaal verdwijnen, zodat ze weer grip krijgen op hun eigen leven. De patiënt is weer blij met de situatie zoals die is, dat je ook eens rustig aan mag doen, tevreden bent met jezelf en ontspant. Vaak merken mensen om je heen de verandering en reageren positief.
Je bent Beter in Balans.

 


Wat is Psychosomatische fysiotherapie? 
"Het lichamelijke is altijd verbonden met het geestelijke. Als je niet lekker in je vel zit, dan kan dat een lichamelijke klacht geven".
lees verder
Leefstijlcoaching

Els de Goederen kan u begeleiden in het programma Gecombineerde Leefstijl Interventie.
lees verder

Behandeling aan huis 

Als er medische noodzaak is kan de behandeling ook aan huis plaats vinden. Dit kan ook in een verzorgingshuis zijn.  

Nordic Walking

Iedere maandagmiddag kunt u meelopen met Els vanaf Hoekelum. Lekker bewegen en fit blijven. Doe mee!
lees verder


Zelf een afspraak maken met Els de Goederen

In het reserveringssysteem zijn bijna alle tijden beschikbaar gesteld zodat u zelf een afspraak kunt maken.

Let op: het is niet mogelijk om in te loggen met uw Abakus-account. Registreer eenmalig als nieuwe gebruiker voor het maken van afspraken. (Kies bij de registratie zelf uw gebruikersnaam en wachtwoord.) Iedere afspraak wordt per email bevestigd. Heeft u geen bevestiging ontvangen, neem dan contact op.

 


Adres

Zorgpunt Bennekom K017
Commandeursweg 8b
6721 TZ Bennekom

Social

meer Beterbewegen.nl

  • Generic placeholder image
    Cursus Bewust Beter Bewegen

    De cursus Bewust Beter Bewegen leert je in zes lessen een bruikbare oefenset aan om je lijf soepel en ontspannen te houden. Lees meer...

  • Generic placeholder image
    BeteropjeWerk.nl

    BeteropjeWerk.nl is een initiatief van Karin Vaessen. Zij geeft werkplekadviezen aan particulieren, bedrijven en ZZP-ers. Laagdrempelig en effectief. Lees meer...

Over ons

Beterbewegen.nl is een netwerk van therapeuten in Ede, Bennekom en Wageningen en informeert u over de mogelijkheden om functies in de bewegende delen van uw lichaam te verbeteren. 
Beterbewegen.nl biedt behandelmogelijkheden aan waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van het bewegen in het dagelijks leven. Wij proberen de klant met de hulpvraag centraal te stellen en zoeken samen naar oplossingen en verbeteringen. Daarbij proberen we zo efficient mogelijk te werken en kosten te besparen. 
We staan voor gezond bewegen en de eigen verantwoordelijkheid daarin en stimuleren zelfzorg.