Hans Kropman

Praktijk voor Manuele Therapie
Gezondheidscentrum Veldhuizen
Bellestein 61-G
0318-641810 (via voicemail)
info@beterbewegen.nl

Duizeligheid en BPPD

 
 
Behandeling van duizeligheid

Duizeligheidsklachten zijn heel vervelend en kunnen een grote impact hebben op het dagelijkse leven. Er zijn vormen van duizeligheid die makkelijk behandelbaar zijn. Als manueel therapeut behandelt Hans Kropman twee vormen van duizeligheid: duizeligheid vanuit de nek en positieveranderingsduizeligheid (Benigne Paradoxale Positie Duizeligheid afgekort met BPPD).

BPPD

BPPD is een vorm van draaiduizeligheid. Mensen die dit hebben krijgen aanvallen van duizeligheid waarbij ze een draaisensatie hebben. Ze hebben het gevoel dat de wereld om hun heen draait of dat zij draaien ten opzichte van hun omgeving. Meestal treedt de duizeligheid op bij verandering van positie, bijvoorbeeld het gaan liggen of omdraaien in bed. Kenmerk van deze vorm van duizeligheid is dat het snel uitdooft (binnen 1 minuut). Soms gaat het gepaard met een misselijk gevoel of met braken.

De manueel therapeut voert een test uit (Dix-Hallpike) om vast te stellen of het evenwichtsoorgaan betrokken is bij de duizeligheid. Als de test positief is, wordt de Epley manoeuvre uitgevoerd. In 80% van de gevallen vermindert de duizeligheid snel. Is de test negatief aan beide zijden dan is er geen sprake van de BPPD.

 
Voorbeeld van de Epley manoeuvre.

Draaiduizeligheid kan ook andere oorzaken hebben zoals Ménière of ontsteking van het evenwichtsorgaan. Deze vormen van duizeligheid doven niet snel uit en kunnen uren en dagen aanhouden. Alleen BPPD als vorm van draaiduizeligheid wordt door de manueel therapeut behandeld.

 

Wat gebeurt er bij de Epley manoeuvre?

Duizeligheid vanuit de nek

Cervicogene duizeligheid is een ander soort duizeligheid. Hierbij spelen stijfheid en nekpijn vaak een rol. De duizeligheid wordt niet ervaren als draaiduizeligheid, maar als een licht gevoel in het hoofd of instabiel en onzeker gevoel. Waarschijnlijk is de spanningstoename in de kleine nekspiertjes net onder de schedel de oorzaak van een verwarring in het zenuwstelsel. Er kan tegengestelde informatie binnenkomen in de hersenen vanuit de nekspiertjes over de positie van het hoofd en vanuit het evenwichtsoorgaan en vanuit de ogen. Er ontstaat een verkeerde match waardoor de gewaarwording niet klopt (sensory mismatch). Deze vorm van duizeligheid is behandelbaar mits er beperkingen van de nek aanwezig zijn al dan niet in combinatie met nekpijn.

De nek wordt op subtiele manier bewogen (zonder kraken) waardoor bewegingen hersteld worden. Als de spierspanning zakt, normaliseert ook de stroom informatie naar de hersenen en vermindert de duizeligheid.

Als u één van beide vormen van duizeligheid vermoed, neem dan contact op met de manueel therapeut. Bij twijfel, raadpleeg de huisarts.

Andere vormen van duizeligheid zijn niet behandelbaar door de manueel therapeut. Denk aan duizeligheid door schommelingen van de bloeddruk, door medicijn gebruik (plaspillen) of door hyperventilatie.

 


Wat is manuele therapie  

Er zijn verschillende soorten manuele therapie. De methode die in deze praktijk wordt toegepast is een zeer zachte methode Er wordt niet gekraakt!
Lees verder

Wat is handtherapie 

Voor het behandelen van hand- en polsklachten is een speciale opleiding nodig. De handtherapeut doet onderzoek naar de klachten en zoekt een passende oplossing.
lees verder

Duizeligheid

De manueel therapeut kan u ook helpen bij klachten van (draai) duizeligheid (BPPD). Een behandleing is vaak effectief als de juiste diagnose gesteld is. 
Lees verder 

Spinal Mouse

De Spinal Mouse is een handig hulpmiddel om bewegelijkheid in kaart te brengen. Zo kan ondekt worden waar wervels minder bewegen.   
Lees verder


Maak zelf je afspraak met Hans Kropman of cursus BBB

In het reserveringssysteem zijn bijna alle tijden beschikbaar gesteld zodat u zelf een afspraak kunt maken. Iedere afspraak wordt per email bevestigd. Heeft u geen bevestiging ontvangen, neem dan contact op. Download via deze link de app voor mobiele apparaten.

Let op: het is niet mogelijk om in te loggen met uw Abakus-account. Registreer eenmalig als nieuwe gebruiker voor het maken van afspraken. (Kies bij de registratie zelf uw gebruikersnaam en wachtwoord.) privacy policyAdres

Beterbewegen.nl
Bellestein 61G
6714 DP Ede
 

 

meer Beterbewegen.nl

  • Generic placeholder image
    Cursus Bewust Beter Bewegen

    De cursus Bewust Beter Bewegen leert je in zes lessen een bruikbare oefenset aan om je lijf soepel en ontspannen te houden. Lees meer...

  • Generic placeholder image
    BeteropjeWerk.nl

    BeteropjeWerk.nl is een initiatief van Karin Vaessen. Zij geeft werkplekadviezen aan particulieren, bedrijven en ZZP-ers. Laagdrempelig en effectief. Lees meer...

Over ons

Beterbewegen.nl is een netwerk van therapeuten in Ede, Bennekom en Wageningen en informeert u over de mogelijkheden om functies in de bewegende delen van uw lichaam te verbeteren. 
Beterbewegen.nl biedt behandelmogelijkheden aan waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van het bewegen in het dagelijks leven. Wij proberen de klant met de hulpvraag centraal te stellen en zoeken samen naar oplossingen en verbeteringen. Daarbij proberen we zo efficient mogelijk te werken en kosten te besparen. 
We staan voor gezond bewegen en de eigen verantwoordelijkheid daarin en stimuleren zelfzorg.