Hans Kropman

Praktijk voor Manuele Therapie
Gezondheidscentrum Veldhuizen
Bellestein 61-G
0318-641810 (via voicemail)
info@beterbewegen.nl

Wat is manuele therapie?

 
 

Manuele therapie zonder “kraken”

De manueel therapeut is gespecialiseerd in het bewegen van gewrichten en de wervelkolom in het bijzonder. Op dit moment zijn er verschillende stromingen manueel therapeuten in Nederland. Iedere opleiding heeft zijn eigen visie op het bewegen van de mens en gebruikt zijn eigen technieken. De praktijk van Hans Kropman heeft zijn oorsprong in de manuele therapie volgens de Utrechtse School. De methode die gehanteerd wordt, is volkomen veilig en kent geen harde manipulaties, maar zachte mobilisaties.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een (master)opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de hij uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij een oplossing op maat voor te stellen.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die tijdens het bewegen van gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van de behandeling zijn vaak snel merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. 
Naast het gebruik van deze technieken bestaat het behandelprogramma verder uit het geven van goede instructies, adviezen, gerichte oefeningen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. 

Verstoord evenwicht

Het natuurlijke evenwicht tussen de voorkeuren van bewegen en de vorm van het lichaam kan verstoord raken, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan. Het lichaam beweegt dan niet meer optimaal, passend bij de vorm van het lichaam.

Dit evenwicht kan verstoord worden door een ongeluk (auto-ongeval, verzwikken van een enkel, val van de trap), door verandering van werkhouding, ongewone arbeid, knellende kleding, psychische factoren, enz.

Voorbeelden

Wanneer we bijvoorbeeld door het dragen van nieuwe schoenen met een hogere hak gedwongen worden om de voet anders te bewegen, verandert onze manier van lopen. Die andere manier van lopen gaat ook gepaard met een verandering van bewegingen in knieën, heupen, het bekken, de wervelkolom en uiteindelijk in het gehele lichaam. Zeker als deze situatie lange tijd duurt, kan het bestaande evenwicht tussen de vorm van het lichaam en de bewegingsvoorkeur worden verstoord en kunnen er op allerlei plaatsen in het lichaam klachten ontstaan. De plaats waar de klachten ontstaan is niet altijd dat de plaats van het probleem. De manueel therapeut betrekt daarom de hele bewegingsketen bij de behandeling.

Wanneer iemand pijn in zijn nek heeft, zal hij proberen de pijn zo veel mogelijk te ontwijken door de nek minder te bewegen. Om de meeste dingen toch te kunnen blijven doen, zal er anders bewogen worden in de rest van de wervelkolom en in andere gewrichten. Heeft het lichaam zich voldoende aangepast aan de nieuwe situatie, dan zullen er geen klachten optreden. Wanneer deze persoon gaat hardlopen (wat veel beweging van de nek vraagt) dan kunnen de gemaakte aanpassingen wel eens tekortschieten. Er kunnen klachten ontstaan in de nek, maar ook op andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld een peesontsteking in de schouder, of een spierscheur in het bovenbeen (omdat ook de knie gedwongen wordt om anders te gaan bewegen). De plaats waar de klacht zit (in de schouder of in het bovenbeen) zegt dan niets over de oorzaak van de klachten. Het behandelen van slechts de schouder of het bovenbeen zal de klachten niet altijd wegnemen. Het totale evenwicht van het lichaam zal hersteld moeten worden om de oorzaak van de klachten op te heffen. 

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Vraaggesprek

Tijdens het eerste consult informeert de manueel therapeut naar je klachten.

Metingen / onderzoek

Na het vraaggesprek vindt een uitgebreid onderzoek plaats naar je klachten. De manueel therapeut verricht metingen ter bepaling van de bewegingsmogelijkheden en probeert te achterhalen waardoor je klachten hebt gekregen en wat de klachten onderhoudt. Ook wordt bekeken hoe je beweegt. Alle resultaten worden met je besproken. Wanneer de manueel therapeut behandeling zinvol acht, wordt er een afspraak gemaakt voor een eerste behandeling.

Behandeling

Op basis van alle gegevens is duidelijk hoe de manueel therapeut je gewrichten kan bewegen om een zo groot mogelijk effect te bereiken. Tijdens de behandeling zullen zo veel mogelijk gewrichten van de bewegingsketen behandeld worden om de totale balans van het bewegen te herstellen. De technieken die de manueel therapeut gebruikt zijn zeer zacht en in het algemeen zonder pijn uit te voeren. 
Aanvullend krijg je speciale oefeningen mee als huiswerk om de functies te bevorderen. Het is noodzakelijk dat je de adviezen opvolgt en de oefeningen uitvoert.
De behandeling duurt ongeveer een halfuur en wordt meestal na tien tot veertien dagen herhaald. De periode tussen twee behandelingen is noodzakelijk om het lichaam de tijd te geven om anders te gaan bewegen.
Na drie à vier behandelingen wordt bekeken of er voldoende verbetering is opgetreden. Als er geen verandering is opgetreden, wordt de behandeling gestopt. Zelden zijn meer dan negen behandelingen noodzakelijk.

Meetinstrumenten

Om het effect van de behandelingen beter in kaart te kunnen brengen, maakt de manueel therapeut gebruik van een aantal meetinstrumenten en vragenlijsten. Via de het informatiesysteem Abakus kun je de vragenlijsten invullen. Je krijgt automatisch een inlogcode per email toegezonden. Indien er een vragenlijst klaar staat, word je door Abakus op de hoogte gesteld. Na het invullen zijn de gegevens in je dossier opgenomen en zichtbaar voor de therapeut. 

De SpinalMouse is een soort computermuis waarmee op zeer nauwkeurige wijze informatie wordt verkregen over de stand en de bewegingen van de wervelkolom. De manueel therapeut markeert een aantal plaatsen op de rug, waarna de muis in verschillende standen over de wervelkolom wordt bewogen. Op het computerscherm wordt getoond welke wervelniveaus beperkt zijn in het bewegen. Door het gebruik van de SpinalMouse is een goed inzicht te krijgen in het effect van de behandeling. Metingen van voor en na enkele behandelingen worden naast elkaar gezet en vergeleken.  

spinalmouse

Veel gestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts of specialist?

Nee. Een verwijzing is niet nodig.

Voor welke klachten kan ik bij een manueel therapeut terecht?

Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Met name voor rugklachten en nekklachten, maar ook voor schouderklachten, hoofdpijn, artrose, enz.

Wat kan ik na de behandeling verwachten?

Je kunt vermindering van de klachten verwachten (doorgaans tussen de een en vier behandelingen). Eventueel kunnen er bijwerkingen optreden als wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten in de eerste paar dagen na de behandeling. Maak je daarover geen zorgen. Deze reacties zijn normaal en van voorbijgaande aard.

Kan ik deelnemen aan de cursus terwijl ik behandeld wordt?

Deelname aan de cursus Bewust Beter Bewegen staat de behandeling meestal niet in de weg. Sterker nog, het kan het effect van de behandeling vergroten. Door de oefeningen uit de cursus kun je meer grip krijgen op je bewegingen en je mogelijkheden tot zelfzorg vergroten. Het komt regelmatig voor dat mensen minder behandelingen nodig hebben in de praktijk.

Manuele Therapie is veilig

in het verleden is er ophef ontstaan omtrent de veilgheid van manuele therapie. Het betreft hier manipulaties (kraken) van de hoge nekwervels. De beroepsvereniging NVMT heeft een negatief advies uitgebracht naar haar leden om deze technieken nog langer te gebruiken. In de praktijk voor manuele therapie van Hans Kropman worden deze technieken NOOIT gebruikt. De mobilisatietechnieken die wel gebruikt worden zijn uitermate zacht en zijn veilig omdat de grens van een gewricht nimmer wordt overschreden.

Manuele therapie bij Kinderen

Ook zuigelingen en kinderen kunnen behandled worden in deze praktijk. Er is een samenwerking met de Kinderfysiotherapeut van de Praktijk Fysiotherapie Veldhuizen. Lees verder



Wat is manuele therapie  

Er zijn verschillende soorten manuele therapie. De methode die in deze praktijk wordt toegepast is een zeer zachte methode Er wordt niet gekraakt!
Lees verder

Wat is handtherapie 

Voor het behandelen van hand- en polsklachten is een speciale opleiding nodig. De handtherapeut doet onderzoek naar de klachten en zoekt een passende oplossing.
lees verder

Duizeligheid

De manueel therapeut kan u ook helpen bij klachten van (draai) duizeligheid (BPPD). Een behandleing is vaak effectief als de juiste diagnose gesteld is. 
Lees verder 

Spinal Mouse

De Spinal Mouse is een handig hulpmiddel om bewegelijkheid in kaart te brengen. Zo kan ondekt worden waar wervels minder bewegen.   
Lees verder


Maak zelf je afspraak met Hans Kropman of cursus BBB

In het reserveringssysteem zijn bijna alle tijden beschikbaar gesteld zodat u zelf een afspraak kunt maken. Iedere afspraak wordt per email bevestigd. Heeft u geen bevestiging ontvangen, neem dan contact op. Download via deze link de app voor mobiele apparaten.

Let op: het is niet mogelijk om in te loggen met uw Abakus-account. Registreer eenmalig als nieuwe gebruiker voor het maken van afspraken. (Kies bij de registratie zelf uw gebruikersnaam en wachtwoord.) privacy policy



Adres

Beterbewegen.nl
Bellestein 61G
6714 DP Ede
 

 

meer Beterbewegen.nl

  • Generic placeholder image
    Cursus Bewust Beter Bewegen

    De cursus Bewust Beter Bewegen leert je in zes lessen een bruikbare oefenset aan om je lijf soepel en ontspannen te houden. Lees meer...

  • Generic placeholder image
    BeteropjeWerk.nl

    BeteropjeWerk.nl is een initiatief van Karin Vaessen. Zij geeft werkplekadviezen aan particulieren, bedrijven en ZZP-ers. Laagdrempelig en effectief. Lees meer...

Over ons

Beterbewegen.nl is een netwerk van therapeuten in Ede, Bennekom en Wageningen en informeert u over de mogelijkheden om functies in de bewegende delen van uw lichaam te verbeteren. 
Beterbewegen.nl biedt behandelmogelijkheden aan waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van het bewegen in het dagelijks leven. Wij proberen de klant met de hulpvraag centraal te stellen en zoeken samen naar oplossingen en verbeteringen. Daarbij proberen we zo efficient mogelijk te werken en kosten te besparen. 
We staan voor gezond bewegen en de eigen verantwoordelijkheid daarin en stimuleren zelfzorg.